Dani otvorenih vrata Udruge

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Udruga osoba s invaliditetom Samobora i Svete Nedelje organizirala je „Dane otvorenih vrata Udruge“ od 23. do 25. svibnja 2016. godine u prostoru Udruge.


Prvi dan bio je rezerviran za druženje s članovima Kluba invalida rada iz Zagreba, u sklopu kojeg je gostima, nakon plesa, likovnih radionica i sportskog odmjeravanja snaga, omogućeno razgledavanje Samobora.

Drugi dan bio je posvećen kratkim i edukativnim predavanjima, ne bi li se građani upoznali s radom i aktivnostima Udruge te saznali kako i na koji način mogu pomoći i olakšati život djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom. Na temu “Isti, a različiti” govorila je ravnateljica Centra za socijalnu skrb Samobor Nataša Koražija. O “Prilagodbi osnovne škole djeci s teškoćama u razvoju” kratko je predavanje održao ravnatelj Osnovne škole Milana Langa iz Bregane Igor Matijašić. “Prava i položaj osoba s invaliditetom i duševnim smetnjama” obrazložile su tajnica Udruge Petra Matijaščić Žugaj i tajnica Psihijatrijske bolnice Sveti Ivan Daria Jagić, a o “Parodontologiji i oralnoj higijeni” govorila je Anita Matijaščić iz Stomatološke poliklinike Zagreb. Nakon vrlo zanimljivih predavanja, prisutnima se obratila Mira Pekeč Knežević, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, koja je pohvalila rad Udruge i lokalnu zajednicu u kojoj su prepoznate potrebe osoba s invaliditetom.

Završni dan protekao je u dječjim igraonicama i radionicama u kojima su nam se pridružili mališani iz Dječjeg vrtića Izvor. Na početku programa zabavili su se uz predstavu Matije i Tatjane Vuletić iz naše samoborske cirkuske udruge Razbibriga. Priređena je i poznata društvena igra “Čovječe ne ljuti se”, s velikim figurama i podnom podlogom. Na taj su način mališani iz vrtića Izvor uspostavili kontakt sa svojim vršnjacima, koji imaju i neke drugačije životne potrebe od njih.

Da bi ugođaj bio potpun simbolična otvorena vrata na ulazu u prostorije Udruge osoba s invaliditetom na Autobusnom kolodvoru u Samoboru, gdje su bile organizirane sve ove aktivnosti, postavio je samoborski majstor-umjetnik Niko Barun uz asistenciju Darka Kupresa.

Kako nam je bilo, pogledajte u galeriji.